Skip to main content

Ensembles - orkest - bandjes

Aan samen spelen met anderen zitten veel voordelen. Je bekwaamt jezelf makkelijker en sneller in het bespelen van je instrument. Je leert er meer en andere vaardigheden, omdat er bij samenspel nog veel meer komt kijken dan zelf mooi spelen. En het is ook nog eens reuzegezellig!
Wij bieden diverse mogelijkheden om samen met andere muziek te maken. Vind je hier niet wat je zoekt? Laat het weten en we helpen je bij het invullen van je wensen.

Kinderen en Jongeren

Band Academy

Droom jij er ook van om met je instrument een podium te beklimmen voor een klein of groot publiek? Dit begint allemaal met het samenspelen. Wij bij de Band Academy gaan je hierbij helpen.
In een 10-lessencursus plus eindoptreden brengen wij jou in contact met gelijkgestemden en speel jij binnen no time in een band. De zeer ervaren coaches op dit gebied zullen je/jullie begeleiden in het samenspelen en klaarmaken voor een echt optreden.

De Bikkelband

Een bigband voor jongeren van ongeveer 12-16 jaar. Het genre is pop, jazz en blues. Speel je een koperinstrument of saxofoon en lijkt het je leuk om mee doen? Kom meespelen op vrijdag. Bezetting: saxofoons, trompetten, trombones, hoorn, gitaar, piano, bas en drums.

De repetities zijn eens in de tweeweken op vijrdag van 16:45 – 18:15 uur.
Start vrijdag ……………….. 17:00 uur

15 repetities
Kosten: € 152,- (excl. btw)
Docenten: Victor Borkent

Voor informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Muziek uit de Balkan voor kinderen

Het gaat over traditionele muziek: volksmuziek uit Roemenië, Hongerije, Rusland maar met het accent op Roemeense muziek; zowel traditionele als salonmuziek uit deze landen.

Cursusnaam: Ensemble Muziek uit de Balkan – kinderen
Docent: Marlies de Roos – Linden
Tarief: € 518 (excl. btw)
Minimum aantal deelnemers: 4
Lengte wekelijkse repetitie: 45 minuten

Klezlez

Improvisatie op basis van klezmer. Hoe mooi wordt er niet gespeeld op vakantie in Griekenland, Turkije, Spanje. Je hoort daar de pure volksziel in de viool, fluit, of gitaar. Wat een verschil met onze westerse muziek in de orkesten of ensembles waar je toch alleen je eigen partij mag spelen. Op les waar je vooral geen fouten mag maken. Wil je zelf ook gewoon lekker iets zomaar kunnen laten horen?

In de klezlez beginnen we met een eenvoudige volksmelodie en breiden dat uit tot mooie improvisaties. De volksmuziek leent zich bij uitstek tot het ontdekken van de eigen muzikaliteit. Niet alleen braaf de nootjes spelen maar zelf de melodie versieren, verrijken en misschien wel bedenken. We gebruiken bladmuziek maar spelen ook stukjes uit het hoofd. Alle iets gevorderde instrumentalisten zijn meer dan welkom (ook slagwerk).

Klezlez en Klezlez pluz
Docent: Hans Witteman

Een korte cursus van 18 X 45 minuten binnen een half jaar. Voor alle instrumentalisten en vocalisten die “los” willen komen van de noten. Improviseren op klezmer thema’s.

Niveau: net niet beginnend tot gevorderd.

Lesdagen:
Maandag 15:00, 16:00, 17:00 uur
Donderdag 14:00, 15:00, 16:00 en 19:00 uur

Tarief:
€ 262,00 excl. BTW (deelnemers tot 21 jaar)
€ 317,02 incl BTW (deelnemers vanaf de leeftijd van 21 jaar)

Snuffelcursus viool/cello voor jonge kinderen

Snuffelcursus viool/cello voor jonge kinderen

(voor groepjes van 2-4 kinderen in de leeftijd 4,5-6 en 6-8 jaar)

Bij de snuffelcursus viool/cello kunnen kinderen gedurende 6 weken ervaren hoe het is om viool of cello te leren spelen. In groepjes van 2-4 kinderen leren de kinderen op speelse manier de houding van het instrument, doen allerlei spelletjes op het instrument en kunnen aan het einde allereerste liedjes spelen. De kinderen mogen een klein viooltje/cello bij de vioolbouwer afhalen. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht. Afhankelijk van het aantal kinderen per groep duurt de cursus 40 minuten (2 kinderen) of 60 minuten (3 en 4 kinderen). Voorafgaand aan de cursus vindt een intakegesprek met de ouders en na afloop een evaluatiegesprek met de kinderen en ouders plaats.

De cursus viool wordt op woensdag middag en zaterdag aangeboden en begint op 9 resp. 13 september. De cursus cello wordt op vrijdag aangeboden en begint op 12 september. (Het tijdstip wordt samen met de cursisten afgesproken.) Bij voldoende interesse kan de cursus ook gedurende het jaar geboekt worden en begint zodra een klein groepje met kinderen van vergelijkbare leeftijd samengesteld kan worden.

Bij voldoende belangstelling start na de herfstvakantie een nieuwe cellocursus.

Kosten:  120,- per kind (voor 6 lessen inclusief instrument)

Talen: Nederlands, Engels, Duits

Volwassenen

Barokensemble

Tijdens 6 lessen in de periode van september-december studeren we verschillende werken uit de baroktijd in. De keuze van de stukken hangt af van de grootte van het ensemble. Denk bijvoorbeeld aan werken van Corelli, Händel en Telemann. We zullen de cursus beëindigen met een of meer uitvoeringen met de cursisten en de docenten.

De lessen zijn geschikt voor de volgende instrumenten:
Blokfluit, hobo, dwarsfluit, viool (altviool), cello, viola da gamba, fagot, klavecimbel.
Eventueel is er plaats voor enige gevorderde zangers. Pianisten zijn welkom om het klavecimbel te bespelen.

Het vereiste speelniveau omvat: zelfstandig stukken in kunnen studeren, ritmisch stabiel spelen, zelf je instrument kunnen stemmen, ervaring met samenspelen, tot 4 kruisen en 4 mollen kunnen lezen. Binnen de cursus wordt aandacht besteed aan samenspel, articulatie, versieringen, intonatie (stemming), passend bij de muziek uit de baroktijd. Afhankelijk van de inschrijvingen kan de cursus in moderne stemming (440 herz) of in oude stemming (415 herz) gegeven worden.

De cursus wordt gegeven door .................
Lesduur: 1 uur en 15 min (6 lessen)
Kosten: € 224,00 incl. BTW.
Deze cursus start bij een minimum van 4 deelnemers.

Blokfluitensemble

Blokfluitensemble onder leiding van Sonja Gruys

Er werd al blokfluit gespeeld in de middeleeuwen. De oudste blokfluit die we hebben, is gevonden in een gracht in Dordrecht en stamt uit de 14e eeuw.
Van de 16e -18e eeuw was blokfluit spelen erg in de mode, en werd het instrument verder ontwikkeld. Er ontstonden fluiten in allerlei maten, die samen naast elkaar bespeeld kunnen worden. De grootste fluit is meer dan 2,5 meter lang!

Een goed blokfluitensemble heeft een prachtige warme klank, vergelijkbaar met de klank van een houten orgeltje.

In het blokfluitensemble spelen we muziek uit verschillende stijlperiodes, op blokfluiten van verschillende afmetingen. De nadruk ligt op muziek uit de renaissance en baroktijd, maar nieuwere muziek zal ook aan bod komen. We werken aan samenspel, articulatie, ensembleklank en stemming, en diepen de muziek verder uit. Sonja geeft graag toelichting bij de te spelen stukken, en weet veel te vertellen over de herkomst en historische achtergrond van de oude werken.

Zo wordt er gezamenlijk muziek gemaakt in goede sfeer.

Blokfluitensemble
Docente: Sonja Gruys
1x per 14 dagen = 18 repetities van 60 minuten
Tarief: € 262,00 ex BTW (deelnemers tot 21 jaar) – € 317,02, incl BTW (deelnemers vanaf de leeftijd van 21 jaar)
Gaat door bij 3 deelnemers

Berlage Strijkers - strijkorkest

De Berlage Strijkers: zo heet het jaarlijks strijkorkestproject voor violisten, altviolisten, cellisten en bassisten van verschillende niveaus. Dit orkest van de Muziekacademie is een begrip geworden in de regio Den Haag en is de ideale opstap naar de amateurorkesten. Het repertoire is gevarieerd en wordt uitgezocht op de mogelijkheden van de spelers. Docenten van de Muziekacademie helpen bij het instuderen in groepsrepetities. Een strippenkaart met individuele lessen wordt aanbevolen om met hulp van een docent je partij voor te bereiden. We streven naar een evenwichtige strijkorkestbezetting, waardoor voor de cellisten mogelijk een wachtlijst komt. 

Onder de enthousiaste en kundige leiding van Imme Tonkes wordt met plezier samengespeeld en toegewerkt naar presentaties op 9 en/of 10 Februari.

Tarief:
€ 264,46 excl.BTW voor deelnemers jonger dan 21
€ 320 incl. BTW voor deelnemers van 21 jaar en ouder
13 repetities van 90 min
Woensdagavond 19.30 – 21:00 uur vanaf 25 oktober 2023
Start bij 21 deelnemers

  

Cello-ensemble voor volwassenen

Cello-ensemble o.l.v. Lotte Beukman

Najaarsproject

19, 26 sept. 3, 10, 24, 31 okt. 7, 14, 21, 28 nov. CONCERT 1 dec

Voorjaarsproject
13, 27 feb. 5, 12 mrt. 2, 9, 16, 23 apr. 14, 21 mei CONCERT 24 Mei

In 10 repetities op dinsdagavonden (20.00u.-21.30u.) werken we aan afwisselend repertoire uit verschillende stijlperioden. De nadruk ligt op soepel samenspel en op het ‘overkoepelend’ luisteren naar balans, harmonie, puls en klank.

Je kunt voor beide projecten afzonderlijk inschrijven. Beide projecten worden afgesloten met een openbaar concert!

Voor cellisten vanaf plm 17 jaar.

Speelniveau
Je kunt meedoen als je minimaal kennis hebt gemaakt met de eerste vier posities en verschillende streeksoorten. Voor vergevorderde spelers zijn uitdagende en solistische partijen beschikbaar.

Voorwaarden
Je hebt regelmatig celloles, en je bent liefst alle, maar minimaal 8 van de 10, repetities aanwezig.

Kosten
Per project
(10 repetities van 90 minuten, plus afsluitend concert)
€ 206,25 voor cursisten onder 21 jaar
€ 249,56 voor cursisten vanaf 21 jaar (inclusief btw).
Minimum aantal deelnemers per project: 6

Muziek uit de Balkan

Het Balkanensemble van Muziekacademie Den Haag is een begrip in Den Haag en omstreken. In 1989 is het Balkanensemble opgericht door Mihai Scarlat en onder zijn kundige leiding is het ensemble groot geworden. In januari 2004 is Marlies de Roos-Linden gestart als deelnemer en in de jaren daarna is ze door Mihai opgeleid en klaargestoomd om in zijn voetsporen te treden. Sinds 2018 heeft Marlies een deel van de leiding van het ensemble op zich genomen en per december 2021 staat het ensemble volledig onder haar leiding.

Het Balkanensemble is er voor instrumentalisten van alle niveaus en vanaf 18 jaar.
In ons ensemble spelen we verschillende vormen van traditionele muziek en salonmuziek uit Roemenië met van tijd tot tijd een uitstapje naar Hongarije, Bulgarije of andere landen. Behalve het spelen van de muziek kom je je ook in aanraking met de achtergrond, functie en stijlkenmerken van de verschillende liederen.

Het huidige ensemble bestaat zowel uit beginnende, gevorderde en vergevorderde spelers. Deze gezellige en gevarieerde setting zorgt ervoor dat er voor iedereen wat te halen valt. Alle muziek is speciaal voor het Balkanensemble gearrangeerd en wordt aangepast aan het niveau van de spelers.

Vanaf september 2022 zullen de repetities 3 uur duren. Twee uur voor de beginnende en gevorderde spelers en twee uur voor de vergevorderde spelers waarbij er één uur overlapt. Alle spelers zijn de volledige 3 uur welkom, of voor de twee uur die het beste bij hen past. Het eerste uur staat in het teken van het eigen maken van de muziek. Hierin wordt extra aandacht besteed aan stijl en het onder de knie krijgen van onregelmatige maatsoorten en maatsoorten met afwijkende accenten. Het tweede uur draait om samenspel met het gehele ensemble en het derde uur staat in het teken van de (ver)gevorderde spelers. Daarin gaan we aan de slag met soleren, interpretatie, verdieping van de muzikale benadering en het opbouwen van snelheid.

Maandag
18.30 uur – 19.30 uur: beginnende en gemiddeld gevorderde spelers.
19.30 uur – 20.30 uur: Samenspel met het gehele ensemble.
20.30 uur – 21.30 uur: (ver)gevorderde spelers.

Bij voldoende aanmeldingen is het mogelijk ook voor kinderen een ensemble te beginnen o.l.v. Marlies de Roos – Linden

In het balkanorkest is plaats voor: Viool, altviool, cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, trompet, gitaar, accordeon, trompet, saxofoon, panfluit …
Zangers kunnen ook deelnemen aan het balkanorkest.

Cursusnaam: Ensemble Muziek uit de Balkan – volwassenen
Docent: Marlies de Roos – Linden
Tarief:
€  594,00 excl. BTW (deelnemers t/m 20 jaar)
€  718,74 incl. BTW (deelnemers vanaf 21 jaar)
Minimum aantal deelnemers: 3

Klezlez

Improvisatie op basis van “klezmer”

Hoe mooi wordt er niet gespeeld op vakantie in Griekenland, Turkije, Spanje. Je hoort daar de pure volksziel in de viool, fluit, of gitaar. Wat een verschil met onze westerse muziek in de orkesten of ensembles waar je toch alleen je eigen partij mag spelen. Op les waar je vooral geen fouten mag maken. Wil je zelf ook gewoon lekker iets zomaar kunnen laten horen?

In de klezlez beginnen we met een eenvoudige volksmelodie en breiden dat uit tot mooie improvisaties. De volksmuziek leent zich bij uitstek tot het ontdekken van de eigen muzikaliteit. Niet alleen braaf de nootjes spelen maar zelf de melodie versieren, verrijken en misschien wel bedenken. We gebruiken bladmuziek maar spelen ook stukjes uit het hoofd. Alle iets gevorderde instrumentalisten zijn meer dan welkom (ook slagwerk).

Klezlez en Klezlez pluz
Docent: Hans Witteman

Een korte cursus van 18 X 45 minuten binnen een half jaar.
Voor alle instrumentalisten en vocalisten die “los” willen komen van de noten.
Improviseren op klezmer thema’s.

Niveau: net niet beginnend tot gevorderd.

Lesdagen:
Maandag 15:00, 16:00, 17:00 uur
Donderdag 14:00, 15:00, 16:00 en 19:00 uur

Tarief:
€ 262,00 excl. BTW (deelnemers tot 21 jaar)
€ 317,02 incl BTW (deelnemers vanaf de leeftijd van 21 jaar)

Muziekacademie Den Haag

Raamweg 362596 HN Den Haag Voor contact kunt u ons bellen tussen 14.00 en 17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Onze vrijwilligers staan u dan graag te woord. Indien er geen vrijwilliger beschikbaar is of zij/hij uw vraag niet kan beantwoorden, gaarne een e-mail sturen. 070 743 00 55 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.