Skip to main content

Altviool

Je zult het niet geloven, maar…..de altviool is een héél bijzonder instrument. Bij de strijkinstrumenten zit de altviool tussen de viool en de cello in.

Net als bij de viool, heb je de altviool onder de kin – hij hoort dus bij de”kinstrijkers”. Net als de viool, heeft de altviool ook 4 snaren: de A – G – D – en….C snaar. De C snaar is heel bijzonder. Deze zorgt er namelijk voor dat de altviool lager kan spelen dan de viool. Heel geschikt dus voor een “middenstem”. Maar dat wil niet zeggen dat de altviool geen solo-instrument is – wel degelijk!

De altvioolsolo’s zijn prachtig, donker van klank en fantastisch. Vroeger was de altvioolpartij meestal nogal saai. Daarom dacht men dat je niet zo goed hoefde te spelen om de altvioolpartij in te vullen. Nou, dat kun je nu niet meer zeggen. Nu moet je ook héél veel en hard studeren, want een altvioolpartij is tegenwoordig net zo virtuoos als een vioolpartij.

Wanneer je (net als ik) nooit viool hebt gespeeld, maar meteen op altviool ben begonnen, dan ben je een “Edelbratchist”. Bratsche is het Duitse woord voor altviool. Klinkt toch prachtig! “Edelaltist”. Het is een heel leuk gevoel om te ontdekken dat een melodie mooier wordt door wat jij er onder speelt op je altviool, maar ook dat je als altist een prachtige melodie kunt spelen die niet eens mooier gemaakt hoeft te worden door een ander instrument.

Een altviool moet wel groter zijn dan een viool; daarom klinkt hij ook lager. Vroeger moest je wachten tot dat je groot genoeg was om altviool te gaan spelen. Als kind kun je tegenwoordig op een speciale kinderaltviool beginnen. Die komen in verschillende maten, dus je hoeft niet meer zo lang te wachten!

De altviool, de grote broer van de viool, heeft een lagere en warme klank. Vooral geschikt voor mensen, die wel graag mee willen doen met samen spelen, maar niet zo nodig in het middelpunt van de aandacht willen staan. Lessen vanaf ongeveer 8 jaar, in verband met de maat van een kinderalt. Ook jongeren en volwassenen kunnen nog starten met altviool. Groepsles kan als er genoeg aanmeldingen zijn. Instrumenten zijn te koop of te huur. Informatie bij de docent.

Lesvormen:

  • individuele les
  • duoles
  • trioles
  • klas
  • Kinderen vanaf 8 jaar, jongeren en volwassenen, beginners en gevorderden.

Docent:

Muziekacademie Den Haag

Raamweg 362596 HN Den Haag Voor contact kunt u ons bellen tussen 14.00 en 17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Onze vrijwilligers staan u dan graag te woord. Indien er geen vrijwilliger beschikbaar is of zij/hij uw vraag niet kan beantwoorden, gaarne een e-mail sturen. 070 743 00 55 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.