De panfluit is één van de oudste instrumenten ter wereld. Het is een bijzonder en veelzijdig instrument dat mensen kan betoveren met haar warme doch heldere klank.
“Pansfluit (Syrinx) – een oeroud blaasinstrument, bestaande uit een reeks van rietpijpjes, verschillend van grootte, en samen op een houtblokje bevestigd. De oorsprong van de panfluit verliest zich in voorhistorische tijden; men schreef trouwens de uitvinding toe aan den god Pan. In Die Zauberflöte heeft Mozart de panfluit aangewend, als het muziekinstrument van den natuurmensch Papageno.”
Bron: Geïllustreerde Muzieklexicon, uitgave 1932, ‘s Gravenhage, blz. 540
Het bovenstaande stukje is geschreven in 1932, voor de Geïllustreerde Muzieklexicon. Ook toen was er al een beetje informatie te vinden over de Panfluit. Uit de hierboven geciteerde definitie komt naar voren dat de panfluit een instrument is dat bestaat uit een aantal aan de onderzijde gesloten buizen/pijpen van verschillende lengtes. Door over de bovenzijde van de pijpen te blazen, worden de tonen gecreëerd. Panfluiten zijn te krijgen in verschillende formaten: sopraan-alt (de meest gebruikte), tenor, bas en contrabas. De meeste panfluiten bestaan uit 22 tot 25 pijpen. De stemming van de fluit hangt af van de eigenaar en het doel dat de eigenaar voor ogen heeft. Over het algemeen worden panfluiten in G-groot/majeur of in C-groot/majeur gestemd.
De naam panfluit (nai) komt uit de Griekse Mythologie. Pan: de herdersgod, werd verliefd op Syrinx (een nimf). Zij was echter bang voor hem en vroeg de rivier om haar te beschermen. De rivier veranderde haar in een bosje riet, waar de verdrietige Pan zijn fluit van maakte. Alle fluiten zijn opgebouwd uit verschillende (aan de onderzijde gesloten) buisjes, worden Panfluiten genoemd.
Wanneer de panfluit is uitgevonden is niet bekend. Waarschijnlijk hebben mensen op verschillende plaatsen in de wereld ontdekt dat het mogelijk is om geluid te creeëren door over holle buisjes te blazen. Zo zijn er eeuwen oude panfluiten gevonden in oa Nederland (provincie Drente) en China. De instrumenten werden gemaakt van verschillende materialen: hout, bamboe, riet en zelfs van uitgeholde dierenbotten. Tegenwoordig wordt met name bamboe gebruikt. Daarnaast word veel geëxperimenteerd met verschillende soorten hout maar ook met metaal, glas en plastic.
In het verre verleden werd de panfluit slechts gebruikt voor simpele melodiën. Jaren later zelfs alleen om de bas te versterken. Gelukkig zag de Roemeen Fanica Luca meer in de panfluit. Hij besloot om het instrument weer te gebruiken als melodie instrument en introduceerde de panfluit in 1949 op het conservatorium van Boekarest. Veel van zijn leerlingen zijn bekende panfluitisten geworden. Zijn eerste leerling was zijn neefje Gheorghe Draghici (artiesten naam: Damian Luca). Verder heeft hij onder andere Simion Stanciu, Nicolae Pirvu en Gheorghe Zamfir lesgegeven. Fanica Luca breidde het repertoire van de panfluit uit. Verder ontwikkelde hij de techniek op het instrument. Zijn leerlingen hebben dat later van hem overgenomen en hebben de panfluit ontwikkeld tot wat het nu is.
De panfluit is een veelzijdig instrument. Alle genres kunnen erop gespeeld worden. Jazz, klassieke muziek, moderne muziek, pop/lichte muziek, Balkanmuziek, noem maar op. De meest favoriete genres voor panfluit repertoire zijn klassiek en Balkan. Je kan de panfluit leren bespelen vanaf 6 jaar.
Lesvormen:
- individueel
- duo
- groepslessen
Docent: