Skip to main content

Accordeon

De accordeon is nog een ‘jong’ instrument. Jong, omdat de meeste andere muziekinstrumenten veel eerder zijn uitgevonden. Het idee voor de accordeon ontstond omstreeks 1821.

Een accordeon werkt, net als de blaasinstrumenten en het kerkorgel, op lucht. ln de accordeon bevinden zich houten of kunststoffen blokken, die op grote mondharmonica’s lijken. ln die blokken zitten metalen plaatjes met daarin twee metalen strips (tongen), die een toon produceren, als ze door langsstromende lucht in trilling worden gebracht. Door het indrukken van een toets en het openen of sluiten van de balg gaat er één bepaalde tong trillen. Elk blok in de accordeon heeft een eigen klankkleur. Een grote accordeon heeft plaats voor meer blokken en biedt daarom ook meer mogelijkheden. Al die mogelijkheden worden uit elkaar gehouden door de registerschakelaars.

Eigenlijk wordt de accordeon bijna in alle soorten muziek gebruikt. De accordeon in zijn huidige vorm bestaat pas sinds 1900. De grote componisten uit het verleden hebben dus nooit muziek voor accordeon geschreven. Toch wordt de muziek van bijv. Bach, Scarlatti en Telemann ook op accordeon gespeeld. Sinds 1928 wordt er muziek speciaal voor accordeon geschreven. Veel componisten schrijven voor accordeon en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de plaats op het concertpodium voor het instrument.

Natuurlijk wordt er in folkloremuziek veel accordeon gespeeld. Bijvoorbeeld in Ierse en Schotse folklore, in de volksmuziek uit Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Joegoslavië en niet te vergeten de Franse musette. Maar ook in de popmuziek wordt de accordeon niet geschuwd. Accordeon is het instrument waarop heel veel mogelijk is.

In de lessen wordt rekening gehouden met de repertoirewensen van de leerling.

Wie kunnen accordeon leren spelen?
De kleinste maat accordeon is de 48-bas. Als je die kunt vasthouden, ben je groot genoeg om te beginnen. Met ongeveer 6 jaar. Naarmate je groter wordt en verder komt in het accordeonspel, kun je op een grotere gaan spelen. Als je op les komt leer je ook notenlezen. Je leraar zal je precies uitleggen hoe dat gaat. Heb je nog geen accordeon, dan zul je die eerst moeten kopen of huren. Je moet er dan rekening mee houden dat een eenvoudig beginnersmodel vanaf 450 euro kost. Gelukkig kun je via de accordeon speciaalzaak ook goede gebruikte instrumenten aanschaffen…en……je kunt accordeons ook huren. Als je dat wilt, helpt je accordeonleraar je graag bij de aankoop van jouw accordeon.

Lesvormen:

  • individuele les
  • duoles (wanneer er voldoende aanmeldingen zijn)

Alle leeftijden van beginner t/m gevorderd

Docent:

Muziekacademie Den Haag

Raamweg 362596 HN Den Haag Voor contact kunt u ons bellen tussen 14.00 en 17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Onze vrijwilligers staan u dan graag te woord. Indien er geen vrijwilliger beschikbaar is of zij/hij uw vraag niet kan beantwoorden, gaarne een e-mail sturen. 070 743 00 55 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.