Skip to main content

Trompet

De trompet is een van de oudste instrumenten. Het prototype bestond uit een hoorn van een rund. ln de bijbel wordt de vernietigende kracht van de trompet al beschreven. Door wat ze horen bij militaire toepassingen of drumfanfares denken veel mensen dat de trompet uitsluitend geschikt is om lawaai te maken. Dit is niet zo. De trompet is een zeer lyrisch instrument, zeer geschikt om zowel de meest tedere als agressieve klanken voort te brengen. Wellicht is dit instrument daarom een fantastische “uitlaatklep” voor de spanningen van elke dag.

LEEFTIJD Enigszins afhankelijk van zijn of haar fysieke ontwikkeling kan een kind vanaf 8 jaar al trompet leren spelen. Voorwaarde is wel, dat het gebit, vooral de voortanden, geschikt en volledig is. Het kind moet gewisseld hebben.

VERWACHTINGEN VOOR HET EERSTE STUDIEJAAR In de praktijk valt het leren bespelen van de trompet soms tegen. Het ziet er allemaal zo eenvoudig uit, maar er is heel wat doorzettingsvermogen nodig voor je een simpel kinderliedje een beetje gaaf kunt uitvoeren. Gelukkig wordt dit geduld beloond, doordat de trompet voor alle genres (klassiek, populair, jazz) en alle omstandigheden (kerk, thuis, buiten enz.) te gebruiken is. Het instrument is bovendien goedkoop en gemakkelijk te vervoeren. Na een jaar kan een kind overal al iets doen met zijn vers verworven vaardigheid.

SAMENSPELEN De trompet wordt veel als solo-instrument gebruikt, maar ook in diverse ensembles zoals symfonie- en fanfare-orkesten. Er is veel literatuur voor trompetensembles. ln big-bands, jazz-combo’s en funkbands: overal duikt de trompet op.

KLEIN KOPER Alles wat is gezegd over de trompet geldt ook voor andere instrumenten uit deze familie: de bugel of flugelhorn en de cornet. Er is slechts een afwijkende klankkleur door de enigszins afwijkende bouw.

AANSCHAF VAN HET INSTRUMENT Vanaf ± € 350,– kan een goed beginnersinstrument worden aangeschaft. Meer dan het dubbele zal men moeten neertellen voor een trompet die de ontwikkeling van de vaardigheid de eerste tien jaren niet afremt. Het onderhoud van het Instrument kan wel de levensduur, maar nauwelijks de speelkwaliteit beïnvloeden. Op een betere trompet speelt men gemakkelijker laag, hoog, hard, zacht, snel… kortom vordert een leerling sneller. Het eerste jaar zal men deze investering desondanks willen uitstellen. Het is mogelijk om bij de muziekschool een instrument te huren. Schrijft men in via een van de harmonie- of fanfare-orkesten, dan is het dikwijls mogelijk om van deze gezelschappen een instrument in bruikleen te krijgen. Het is verstandig om bij aanschaf gebruik te maken van de kennis van de docent.

Lesvormen:

  • individuele les
  • duoles
  • trioles
  • klas

alle leeftijden, van beginners t/m gevorderden.

Docent:

Muziekacademie Den Haag

Raamweg 362596 HN Den Haag Voor contact kunt u ons bellen tussen 14.00 en 17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Onze vrijwilligers staan u dan graag te woord. Indien er geen vrijwilliger beschikbaar is of zij/hij uw vraag niet kan beantwoorden, gaarne een e-mail sturen. 070 743 00 55 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.