Skip to main content

Klarinet

Zo ziet hij eruit: De klarinet is gemaakt van zwart hout en er zitten veel zilveren kleppen op. De klarinet is een leuk instrument omdat je er heel veel verschillende soorten muziek mee kunt spelen: klassiek (in een orkest of ensemble, of met piano), jazz, klezmer ( joodse muziek), latin en nog veel meer.

De klarinet heeft een groot bereik, dat betekent dat je van heel laag naar heel hoog kunt spelen, en weer terug natuurlijk. In de laagte klinkt het donker en vol, in het midden warm en romantisch, en in de hoogte kristal helder en vrolijk.

Het geluid ontstaat doordat je langs een houten rietje blaast wat op het mondstuk is gebonden. Hierdoor gaat het riet trillen en ontstaat de toon. Door de gaatjes met je vingers of de klepjes open en dicht te doen kun je verschillende tonen, en dus melodieën spelen.

Een wereldberoemde klarinettist is op dit moment Martin Fröst. Hij treed over de hele wereld op en is buitengewoon virtuoos. Dat wil zeggen dat hij héél snel noten kan spelen. Luister maar naar:

Lesvormen:

  • individueel
  • duoles

Beginners en gevorderden

Docent: 

Muziekacademie Den Haag

Raamweg 362596 HN Den Haag Voor contact kunt u ons bellen tussen 14.00 en 17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Onze vrijwilligers staan u dan graag te woord. Indien er geen vrijwilliger beschikbaar is of zij/hij uw vraag niet kan beantwoorden, gaarne een e-mail sturen. 070 743 00 55 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.