De blokfluit heeft zijn naam te danken aan het blokje hout dat in het mondstuk van de fluit zit. In elke houten blokfluit zie je het blok zitten, het is gemaakt van ander hout dan de rest van de fluit. De combinatie van de vorm van het blok en van de fluit zelf, bepaalt de klank van het instrument.
Er werd al blokfluit gespeeld in de middeleeuwen. De oudste blokfluit die we hebben, is gevonden in een gracht in Dordrecht en stamt uit de 14e eeuw. Van de 16e – 18e eeuw was blokfluit spelen erg in de mode, en werd het instrument verder ontwikkeld. Er ontstonden fluiten in allerlei maten, die samen naast elkaar bespeeld kunnen worden. De grootste fluit is meer dan 2,5 meter lang!
Een goed blokfluitensemble heeft een prachtige warme klank, vergelijkbaar met de klank van een houten orgeltje. Ook nu nog is de blokfluit een instrumentenfamilie, die bestaat uit vele familieleden. De meest gangbare fluiten zijn Sopraan, Alt, Tenor en Bas, maar daarnaast worden ook Sopranino, Grootbas en Contrabas veel bespeeld. Een blokfluitist speelt dus nooit alleen sopraan- of altblokfluit, maar (zo veel mogelijk) de hele familie.
De muziek die op de blokfluit gespeeld wordt, is meestal oude muziek. Dat is muziek uit de middeleeuwen, renaissance en baroktijd. Daarnaast is er een uitgebreid repertoire aan moderne muziek.
Verder leent de sopraanblokfluit zich, dankzij het formaat, goed voor het aanvangsonderwijs. Kinderen die een blaasinstrument willen gaan spelen, zoals saxofoon of klarinet, maar nog niet gewisseld hebben, kunnen eerst een of twee jaar blokfluit spelen. Daarna kunnen ze indien gewenst alsnog doorstromen naar een ander instrument.
De 3Dblokfluitdag op Facebook
Lesvormen:
- individueel
- duoles
- trioles
- combiles
- klas
- blokfluitensemble
- opfriscursus
Docent:
Teacher International Department: