Skip to main content

Ashok Pathak

Sitar

Sitar en Surbahar maestro Pandit Ashok Pathak neemt een bijzondere plaats in in de Noord-Indiase klassieke muziek. Hij is geboren en getogen in Kolkata als de oudste zoon van wijlen de legendarische Sitar- en Surbaharspeler Sangeet Natak Academy awardee Pandit Balaram Pathak. Hij is de fakkeldrager van de Pathak Gharana, een muzikale erfenis van Dhrupad-zangers en Veena-spelers die teruggaat tot de legendarische dhrupadist Gopal Nayak uit de 12e eeuw.

Pandit Ashok Pathak uitte een zeldzaam talent voor muziek sinds zijn vroege jeugd. Hij begon zijn muzikale opleiding reeds op vijfjarige leeftijd. Hij volgde een intensieve studie in de ‘Guru-Sisya Parampara’-traditie onder de begeleiding van zijn gerenommeerde vader Pt. Balaram Pathak. De Guru-Shishya parampara is een zeer gewaardeerd traditioneel meester-discipelleersysteem dat vrijwel onveranderd is gebleven vanaf de 12e eeuw tot vandaag.

Pandit Ashok Pathak gaf zijn eerste concert in Kolkata tijdens het Bhartiya Sangeet Kala Parishad muziekfestival in 1964 op de jonge leeftijd van vijftien jaar. Daarna zette hij zijn concerten met zijn vader in heel India voort. Hij beheerste de Sitar als geen ander en ontwikkelde de stijl van zijn vader verder door, gekenmerkt door een lange ‘alap’, perfecte beheersing van de meendtechniek en grote virtuositeit in Gamak-, zamzama-tan, Jor en Jhala. Het door Pandit Ashok Pathak ontwikkelde gebruik van deze technieken in meer dan vijf octaven is uniek in de geschiedenis van het Indiase klassieke sitarspel.

In 1978 behaalde hij zijn Masterdiploma in Sitar aan de Allahabad Music University. In 1979 plaatste de Indian Council for Cultural Relations (ICCR) hem als Visiting Music Professor in Suriname, Zuid-Amerika, waar hij tot 1982 lessen en optredens gaf. Verder werd hij aangesteld als directeur van de Gandharva Ved University of Maharishi Mahesh Yogi in Lelystad (NL) en in Hamburg (DU). Pathak heeft 22 jaar sitar, tabla en zang gedoceerd aan het Koorenhuis in Den Haag.

Naast Indiase klassieke muziek heeft hij in diverse ensembles samengewerkt, in verschillende muziekstijlen zoals Jazz, Barok, Flamenco, Tunesisch (RAGA-MAQAM) en Turks. Velen herinneren zich nog zijn briljante sitarspel in het symphonie-orkest ‘Artesia’ van de Belgische componist Dirk Brossé.

Pandit Ashok Pathak treedt nog regelmatig op op verschillende podia wereldwijd (Shanghai, Qatar, Tunesië, Europa, Amerika). Hij nam deel aan wereldmuziekconcerten en festivals zoals het Mundial Festival in Nederland en het Sfinks festival in België. Hij bezoekt seminars op congressen en wordt regelmatig uitgenodigd als gastartiest op radio en televisie. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om op te treden in theaters als Theater de la Ville in Parijs, Tropentheater in Amsterdam en Vredenburg Theater in Utrecht waar hij speelde ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van VPRO radio.

Muziekacademie Den Haag

Raamweg 362596 HN Den Haag Voor contact kunt u ons bellen tussen 14.00 en 17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Onze vrijwilligers staan u dan graag te woord. Indien er geen vrijwilliger beschikbaar is of zij/hij uw vraag niet kan beantwoorden, gaarne een e-mail sturen. 070 743 00 55 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.